La Universitat de Girona i el futur de la Comunicació

ELS ESTUDIS I LA RECERCA EN COMUNICACIÓ A GIRONA (PART VI)

Després del llarg període d’estretors pel desenvolupament dels estudis i la recerca de la Comunicació a Girona, s’obria, l’any 2006, una nova situació amb la incorporació dels estudis de Publicitat i Relacions Públiques a la UdG. Aquesta docència era el resultat el d’un procés d’integració dels estudis que s’impartien a l’Escola privada de Ciències de la Comunicació. S’il·luminava un nou horitzó i les històriques dificultats de la recerca i la docència en l’àmbit de la comunicació a Girona prenien una esperançadora nova dimensió.

21 UdG

La proposta contemplava en aquell moment la idea de desplegar paulatinament  i en el temps, l’itinerari complet dels estudis en Comunicació, és a dir, començar per Publicitat i RP, i continuar amb Comunicació Audiovisual i Periodisme. De fet, la idea es fonamentava en la implementació a la UdG del mateix esquema d’estudis que les altres universitats catalanes ja han desplegat, com són la UAB i la UPF i com la major part d’universitats del territori espanyol que ofereixen els estudis en Comunicació. La coherència que proporciona als estudis de comunicació l’establiment d’estratègies de concentració, és un model aplicat, també, en el conjunt d’Europa.

El procés d’harmonització europeu està suposant l’ampliació de l’oferta docent de les universitats catalanes, amb reiteració de les tres titulacions tradicionals de Periodisme, Comunicació Audiovisual, i Publicitat i Relacions Públiques. S’han incorporat, també, alguns graus nous, com el de Cinema i Televisió, proposat per la Universitat Ramon Llull (URL) o Comunicació Cultural de la UdG.

16 I Jornades Com. 119

Primeres Jornades Internacionals de Comunicació celebrades pel Grup de Recerca “Comunicació Social i Institucional” de la UdG l’any 2010.

A l’actualitat, la importància de la informació i la comunicació és tal que dona nom a l’actual model de societat (Societat de la Informació i la Comunicació). La qual cosa amplia les demandes socials i el perfils professionals necessaris per donar resposta a les demandes d’un model social fonamentat en la informació i la comunicació. Per aquest motiu, cal que l’estudi de la comunicació sigui considerat en un sentit ampli, en les seves dimensions humana, social, de masses i tecnològiques. S’ha de superar la confusió entre “comunicació” i “mitjans de comunicació”, donant lloc a una visió transdiciplinar (sociològica, psicològica, lingüística, cultural, econòmica, política, etc.) que permeti cobrir les demandes actuals i futures en totes les seves vessants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *