El present llibre recull l’aportació científica i la reflexió compartida per diversos investigadors cubans, espanyols i catalans, que analitzen una àmplia mostra del conjunt comunicatiu cubà: el disseny gràfic, el disseny industrial, el cartellisme, les tanques publicitàries, el cinema, la docència.
Des del punt de la comunicació, la Cuba de les darreres cinc dècades ofereix un model absolutament condicionat a la lògica del règim comunista i de les seves vicissituds. Els anuncis publicitaris, a Cuba, són substituïts per altra mena de reclam: els missatges polítics socials i culturals que la revolució cubana estén per tota l’illa. Aquesta estratègia comunicativa disposa d’uns referents històrics molt clars en la Unió Soviètica, però també, per exemple, en els cartells de la Guerra Civil espanyola. Les tanques que poblen el paisatge cubà poden servir, així mateix, i des del camp de la recerca històrica, per interpretar l’evolució política del país. Proclames, consignes i dissenys constitueixen la més pura i genuïna gràfica revolucionària.
Un altre llenguatge comunicatiu molt característic a la Cuba revolucionària és el cinema, el qual actua com un instrument valuosíssim per conèixer la realitat quotidiana d’un país tan particular i que provoca tantes passions, amb una finalitat inserida en l’àmbit de l’educació, de la difusió cultural, de la informació documental i de la propaganda ideològica.
Imatge i Comunicació a Cuba és una obra col•lectiva, que sota l’edició del professor de la Universitat de Girona, Lluís Costa, hi han participat els següents autors: Flora Bacquelaine, Alfred Barrós, Ramon Bigas, Laura Cervi, Lluís Costa, Neus Crous, Xavier Ginesta, Eugeni Giral, Ramon Girona, David Gómez, Luis Augusto González, Alfons González, Flor de Lis López, Juan Emilio Martínez, Antoni Monturiol, Ricard Planas, Guillermina Ramos, Robert Rodergas, Daniel Rodríguez, Mercè Rosselló, Alejandro Sánchez, David Serra, Dolors Vidal i Alejandra Villa, amb un pròleg de l’Historiador de la Ciudad de La Habana, Eusebio Leal Spengler.
Any: 2010
ISBN: 978-84-9984-108-3
Editorial: Documenta Universitaria
Número de pàgines: 200